Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ὁ λόφος τοῦ Ἀρδηττοῦ καὶ οἱ γάτες τῆς ὁδοῦ Ἄγρας

Ἀριστερὰ ἀπὸ τὴν εἴσοδο τοῦ Καλλιμάρμαρου, ἀρχίζει ἀπὸ τὰ σκαλιὰ αὐτὰ ἡ ὁδὸς Ἄγρας (φωτ. 2010-12-21):
Τὰ σκαλιὰ ἀριστερά, μὲ τὴν κολώνα μὲ τοὺς γλόμπους στὴν ἀρχή τους, μοῦ θυμίζουν λίγο τὴν κλασσικὴ εἰκόνα ἀπὸ τὸν «Ἐξορκιστὴ» τοῦ Γουίλιαμ Φρίντκιν. Ἀλλὰ τὰ παλιὰ σκαλιὰ δεξιά, τὰ ὁποῖα χρησιμοποιοῦνται πλέον μόνον ἀπὸ μαῦρες γάτες, εἶναι ἀκόμη πιὸ μυστήρια καὶ συναρπαστικά.

Ὁδὸς Ἄγρας 21, ἐπάνω ἀπὸ τὸ Καλλιμάρμαρο (φωτ. 2010-12-21):
Τὸ σπίτι φαίνεται ἐγκαταλελειμένο. Κι ὅμως, ἔκδηλη εἶναι στὸν χῶρο μιὰ δυνατὴ παρουσία. Ἐκατέρωθεν τῆς ταλαιπωρημένης, ἁλυσοδεμένης μεταλλικῆς θύρας, πίσω ἀπὸ τὴν ὁποίαν ὀργιώδη ἀναρριχητικὰ φυτὰ ἐξαπλώνονται καὶ συμπλέκονται πρὸς κάθε κατεύθυνσι, κυρίες τῆς οἰκίας, δύο γάτες, στέκουν ὡς μυστήριες φρουροὶ καὶ ἱέρειες ναοῦ τῆς Αἰγυπτίας Μπαστέτ, κοιτάζοντας ἀφ᾿ ὑψηλοῦ καὶ μὲ ἀνεξιχνίαστο βλέμμα τοὺς περαστικούς. Ἡ ἐπιγραφὴ στὴν θύρα ἐξαλείφει καὶ τὴν τελευταία ἀμφιβολία γιὰ τὴν κυριότητα τῆς οἰκίας:

I will not reign
To serve I disdain
The cat I remain

Ἔψαξα στὸ Διαδίκτυο γιὰ νὰ δῶ μήπως οἱ στίχοι αὐτοὶ προέρχονται ἀπὸ κάποιο γνωστὸ ἔργο. Δὲν εὑρῆκα τίποτε γιὰ τὴν προέλευσι τῶν στίχων, εὑρῆκα ὅμως λίγες πληροφορίες καὶ γιὰ τὸ σπίτι μὲ τὶς γάτες καὶ γιὰ τὸ παρακείμενο (Ἄγρας 22), ἐπάνω σὲ ἕναν λοφίσκο, ἀκόμη πιὸ μυστηριῶδες, ὡς φαίνεται, καὶ κατά τινες στοιχειωμένο. (Κάτι ποὺ μᾶλλον ἰσχύει καὶ γιὰ ὁλόκληρον τὸν λόφον τοῦ Ἀρδηττοῦ καὶ τὴν γύρω περιοχή.)

Τὸ στοιχειωμένο σπίτι τῆς ὁδοῦ Ἄγρας 22 (φωτ. 2010-12-22):
Μεταφέρω ἀπὸ τὸ phorum.gr καὶ τὸ metafysiko.gr:

«Θα ήθελα πληροφορίες σχετικά με το σπίτι της οδού Άγρας αριθμός 22 στο Καλλιμάρμαρο, το οποίο θεωρείται στοιχειωμένο. Κυρίως για την ιστορία του σπιτιού και για συγκεκριμένα φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί σε αυτό-αν έχουν παρατηρηθεί. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.»

«Για το σπίτι δεν ξέρω σχεδόν τίποτα. Απλά έχω δει την διεύθυνση αυτή σε έναν κατάλογο με υποτιθέμενα στοιχειωμένα σπίτια. Βρίσκεται πίσω από το Καλλιμάρμαρο. Δεν φτάνεις εύκολα εκεί, καθ' ότι η οδός Άγρας διακόπτεται απότομα και συνεχίζει από ένα άσχετο σημείο. Στα δεξιά όπως ανεβαίνουμε υπάρχει ένας μικρός λόφος, πάνω στον οποίο είναι το σπίτι. Αυτή τη στιγμή είναι κατά το ήμισυ ανακαινισμένο, αλλά ακόμα εγκαταλελειμένο. Την παράσταση μπορεί να κλέψει το σπίτι με τον αριθμό 21, που βρίσκεται απέναντι. Είναι ένα φτωχικό χαμόσπιτο που όμως έχει μια μεταλλική πλακέτα στην εξώπορτα, σαν αυτή που έχουν οι γιατροί και οι δικηγόροι στα γραφεία τους. Στην πλακέτα αυτή είναι γραμμένο ένα ποίημα σε τρεις στίχους και στην αγγλική γλώσσα. "Ι shall not reign, To serve I disdain, The cat I remain". Οι γείτονες μου είπαν ότι ανήκει σε μια γυναίκα η οποία έχει μετατρέψει το σπίτι της σε γατοτροφείο. Έχει μαζέψει όλες τις αδέσποτες γάτες τις περιοχής και τις φιλοξενεί μόνιμα στα δωμάτια του σπιτιού της. Αυτά προς το παρόν. Αν μάθω κάτι άλλο θα σας το παραθέσω.»

«Φίλε μου δυστυχώς δεν γνωρίζω. Το μόνο που είχα διαβάσει στο βιβλίο του Γ. Μπαλάνου "Εισβολείς" παλαιότερα (τόχω ακόμη), είναι ότι η περιοχή πίσω από το Καλλιμάρμαρο είναι "περίεργη" και συμβαίνουν διάφορα φαινόμενα. Δεν έχω ιδίαν πείραν.»

«Αυτό το σπίτι όντως έχω ακούσει ότι είναι στοιχειωμένο. Και νομίζω ανήκε σε κάποιον γνωστό! Το πιο κουφό που έχω ακούσει για αυτό το σπίτι είναι ότι δίπλα του μερικές φορές το χρόνο εμφανίζεται από το πουθενά ένας δρόμος!»

«Ειχα ακουσει την εξιστορηση καποιου ερευνητη, ο οποιος ειχε παει εκει (Άγρας 22) με καποιο συνεργειο εξοπλισμενο με τα καταλληλα ειδικα οργανα. Συμφωνα λοιπον με την διηγηση του, οταν περνουσαν την πορτα του κηπου, τιποτε απο τα οργανα που ειχαν μαζι τους δεν λειτουργουσε. Οταν αντιθετα εκαναν ενα βημα πισω, εξω δηλ. απο την πορτα, τα παντα λειτουργουσαν και παλι.»

«Θα ηθελα επισης να προσθεσω το εξης. Στο συγκεκριμενο σπιτι (22) και συμφωνα με την μαρτυρια του ερευνητη, συνεβη το εξης παραδοξο. Καποια μερα, ενας φιλος του του ζητησε να επισκεφθει επισης το συγκεκριμενο σπιτι και του ζητησε την ακριβη διευθυνση. Ο ερευνητης του την εδωσε, του μιλησε μαλιστα και για την επιγραφη στην πορτα. Μονο που οταν ο φιλος του εφτασε εξω απο αυτο το σπιτι, ουτε επιγραφη υπηρχε,το σπιτι εδειχνε να εχει κατοικους κλπ. Εφυγε, για να επιστρεψει λιγη ωρα μετα μαζι με τον ερευνητη που σας ανεφερα. Και τοτε, ολα τα βρηκαν οπως του τα ειχε περιγραψει εξ αρχης ο φιλος του. Λες και την ωρα που το επισκεφθηκε εκεινος την πρωτη φορα να ειχε ανοιξει μια χρονοπυλη. Συμφωνα με τις μαρτυριες του πρωτου ερευνητη, οταν καποιος εμπαινε στην χορταριασμενη αυλη του σπιτιου αυτου, ενοιωθε ανασες σκυλιων να ερχονται κοντα στα ποδια του και ομως δεν υπηρχε τιποτε εκει.»

17 σχόλια:

  1. Ελαφρά ανατριχίλα, φυσικά όχι από τις χρονοπύλες.

    Μου θυμίζει αμυδρά κάτι από Τζων Φόουλς. Αλλά πάλι...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι γατες μου χαμογελασαν και αρνηθηκαν να σχολιασουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι έλεγα πώς και διατηρείται ακομα αυτό το σπίτι...
    Εκεί κατοίκησε ο προπάππος μου όταν ήρθε στην Αθηνα απο τα Επτάνησα, το 1895, εκει γεννήθηκαν τα τρία μικότερα παιδιά του, εκεί πέθανε η γυναίκα του στη γέννα της μικρής κόρης. Μόλις έβγαλε πέντε δεκάρες, άφησαν το σπίτι και μετακόμισαν κατά Κολωνάκι μεριά.
    Παλιά, περνούσε το τράμ από το σημείο που βρίσκεται ο -σχετικά προσφάτως τοποθετηθείς- γλόμπος και έστριβε μετά δεξιά στην Ερατοσθένους -δεν θυμαμαι αν λεγόταν έτσι τα παλιά χρόνια- για να τερματίσει στην πλατεία Πλαστήρα τη γεμάτη με μανάβικα και λουλουδάδικα. Λεωφόρος Βασ. Κωνσταντίνου δεν υπήρχε, φυσικά.
    Περνάω κάπου κάπου από εκεί, κάπως σαν προσκύνημα κι έλεγα να ανεβάσω κάνα πόστιον.
    Ευχαριστώ που με πρόλαβες, πολύ όμορφες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο που ακριβωσ στα επτανησα ηρθε αν επιτρεπεται?ξερετε?

      Διαγραφή
  4. Ροδιά αλήθεια;
    Άρα υπάρχει ένας αιφνίδιος και τραγικός θάνατος!
    Τώρα να πω κάτι ρεαλιστικό που λειτουργεί ως ανάποδη σκέψη:Οι μόνιμοι κάτοικοι Μετς με μία επιτροπή που έχουν, ή και μεμονωμένα, είναι πρωταθλητές στις καταγγελίες (πολεοδομικές), παλιοί vs νέους σε απίστευτες κόντρες μέχρι τελική πτώσης. Έτσι έχει βγει μια φήμη ότι δεν μπορεί κάτι έχει ο λόφος για να είναι τόσο τσιτωμένοι! :) Πολύ ωραίο ποστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://harlan-d.deviantart.com/art/The-Cat-I-remain-88992080?q=favby:Geekfish/886119&qo=14

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. gasireu,
    1. Οι παρόμοιοι θάνατοι ήταν ρουτίνα εκείνη την εποχή. Θαύμα ήταν που έζησε η προγιαγιά μου η ανδριώτισσα για να κάνει πέντε παιδιά!
    2. Η οδός Αγρας δεν "ανήκει" στο Μετς, βρίσκεται στην εκ διαμέτρου αντίθετη πλευρά.

    Οι κάτοικοι του Μετς ειναι χαλκέντεροι.. Επιμένουν να παλεύουν χωρίς ανάπαυλα και χωρίς να απογοητεύονται για το ιερό της Αρτέμιδας, εναντίον των μεγαλοεργολάβων που το βλέπουν σαν... φιλετάκι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. >Το στοιχειωμένο σπίτι της οδού Αγρας 21

    Ρε μανία αυτό το παιδί (ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ) με την περιοχή. Θυμάμαι άλλη μια πρόπτωση που είχε ασχοληθεί με ένα ακόμη μυστήριο στο τέρμα της οδού Αγρας. Την είχε ψυλλιαστεί την δουλειά. Είχε μάλιστα δημοσιεύσει τη συλλογιστική του και τα συμπεράσματά του σε σοβαρή Λίστα. Οντως είχε διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση.

    >Το μόνο που είχα διαβάσει στο βιβλίο του Γ.
    Μπαλάνου "Εισβολείς" παλαιότερα (τόχω ακόμη), είναι ότι η περιοχή πίσω από το Καλλιμάρμαρο είναι "περίεργη" και συμβαίνουν διάφορα φαινόμενα.

    Μα εκεί έμενε ο Μπαλάνος, στην Αρχειμήδους (κάθετος της οδού Αγρας). Τον είχα επισκεφτεί το 1972. Μόλις είχε κάνει το ντεμπούτο του στον χώρο των ανεξήγητων φαινομένων. Τα λέγαμε όλο το απόγευμα. Του επιφύλασσα κάποια έκπληξούλα που σίγουρα θα την θυμάται για όλη του τη ζωή.
    Αχ αυτοί οι εντιμότατοι φίλοι μου ερευνητές ανεξήγητων φαινομένων – πολύ γέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. >Θυμάμαι άλλη μια πρόπτωση
    Ουπς!
    Θυμάμαι άλλη μια περίπωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επειδή βλέπω πως σέβεσαι τις απογόνους της θεάς Μπαστέτ, σε συμβουλεύω να μην δημοσιοποιείς ζητήματα που τις αφορούν, καθόσον μπορεί να τραβήξουν το ενδιαφέρον αχρείων στοιχείων και να έχουμε δράματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. >Παλιά, περνούσε το τράμ από το σημείο που βρίσκεται ο -σχετικά προσφάτως τοποθετηθείς- γλόμπος και έστριβε μετά δεξιά στην Ερατοσθένους

    Το τράμ (γραμμή Ακαδημία-Παγκράτι) περνούσε απέναντι, στην άλλη όχθη του Ιλισσού και έπιανε την Ερατοσθένους περνώντας από τη γέφυρα που υπήρχε εκεί. Θυμάμαι που πιτσιρίκια το καβαλούσαμε και πηγαίναμε «τσαμπέ» από το Αλσος του Παγκρατίου στο Γυμναστήριο του Φωκιανού στο Ζάππειο και τούμπαλιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. >με ένα ακόμη μυστήριο
    Ποιο μυστήριο στο τέρμα της οδού Αγρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παιδια πραγματικα συμβαινουν αρκετα περιεργα και οχι μονο εκει αλλα και στην παραλληλη της αγρας απ την αλλη πλευρα του καλλιμαρμαρου στη Θεωτοκη Νικιφορου οπου στο νουμερο 7 συμβαινει μια παραξενη κατασταση. Ψαξτε δεν μπορω να πω παραπανω , παντως και εγω και η κοπελα μου εχουμε περιεργες επισκεψεις απο τοτε που αρχησαμε να πηγαινουμε βολτες εκει αλλα και στην Ν. Θεωτοκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για φαντάσου!

    Βρήκα αυτή την ανάρτηση αναζητώντας ποιανού να ήταν οι στίχοι, που τους είχα δει επιτόπου στο γατόσπιτο. Είναι σχετικώς γειτονιά μου. Από αρκετά χρόνια το είχα εντοπίσει, το θυμάμαι μάλιστα (νομίζω) και να κατοικείται, από ανθρώπους και από πολύ περισσότερες γάτες απ' ό,τι σήμερα. Αλλά ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι έχει απασχολήσει τόσο πολύ κόσμο, ούτε βέβαια, πολύ περισσότερο, ότι απέναντι υπάρχει στοιχειωμένο σπίτι! Πάντως ότι «κάτι παίζει» με την οδό Άγρας το 'χω νιώσει κι εγώ. Απεχθάνομαι να ακούω για «ενέργειες» και τέτοια, αλλά...

    Ένα άλλο εύρημα της ίδιας αναζήτησης, για τους στίχους, λέει ότι όλες οι αναζητήσεις τελικά καταλήγουν «εδώ» (δηλαδή στην παρούσα ανάρτηση). Οι στίχοι λοιπόν είναι αγνώστου ποιητή, και συζητείται μήπως τελικά είναι του ιδιοκτήτη του σπιτιού.

    Μια ερώτηση: δεν υπάρχει/υπήρχε στην οδό Άγρας το σπίτι κάποιου μεγάλου ποιητή;

    Και μια παρατήρηση: Ποιο Καλλιμάρμαρο βρε παιδιά; Ειδικά μερικοί που είστε κάποιας ηλικίας, θυμάστε να υπήρχε τέτοια ονομασία; Όσοι δεν είστε, ρωτήστε τη γιαγιά σας. Παναθηναϊκό Στάδιο το λένε, και για τους κατοίκους της περιοχής απλώς Στάδιο. Το ότι είναι καλλιμάρμαρο δε σημαίνει ότι το λένε κιόλας έτσι. Από παρανόηση και από το πολυφόρεμα του χαρακτηρισμού «καλλιμάρμαρο» ο κόσμος έφτασε να νομίζει ότι έτσι το λένε, αλλά αυτό είναι λίαν πρόσφατο φαινόμενο -μετά βίας πριν το '85-'90.

    Γενικώς εύγε. Μια ανάρτηση πλούσια σε συγκινήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπε, ο Σεφέρης έμενε στην Άγρας -στο 20, αν δεν κάνει λάθος ο Γούγλης.

      Διαγραφή
  14. Παιδιά η ακριβής μετάφραση είναι:
    Αρνούμαι να Εξουσιάζω
    Απαξιώ να Υπηρετώ
    Θα Παραμείνω Γάτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στον αριθμό 21 της οδού Άγρας έμενε η ποιήτρια Μαρία Σερβάκη: https://giorgosbalurdos.blogspot.com/2019/11/blog-post_27.html?fbclid=IwAR39ZPiGGUq1JSW9UWjqksayFxw1kojMzcE5ALBeD3zZil8KRwE-IKNKSmo

    ΑπάντησηΔιαγραφή